Prenj

Prenj je jedna od najljepših, ali i najsurovijih planina u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u središnjem dijelu Dinarskog gorja, na sjeveru Hercegovine u blizini Mostara, Jablanice i Konjica.

Okružen je planinskim masivima Visočice s istoka, Bjelašnice sa sjeveroistoka, Bitovnje sa sjevera, Čvrsnice sa zapada, Veleža s juga i Crvnja s jugoistoka.

Na rubovima masiva nalazi se više prirodnih i umjetnih jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko i Salakovačko jezero, te rijeke: Neretva, Neretvica, Ljuta, Bijela i Drežanka. Rijeka Neretva u širokom luku okružuje Prenj od Glavatičeva, uzvodno od Konjica, sve do Bijelog polja kod Mostara.

Na Prenju je minimalno deset vrhova viših od 2000 m, od kojih je najviši Zelena glava (2155 m). Slijede vrhovi: Lupoglav (2102 m), Otiš (2097 m), Galić (2059 m), Vjetrena brda (2053 m), Herač (2046 m), Osobac (2030 m), Botini (2015 m) i Velika Kapa (2007 m).

Prenj ima planinsku klimu s mnogo snježnih padalina, no unatoč velikoj količini padalina površinski vodeni tokovi su jako rijetki. Na njemu postoji dosta tragova nekadašnjih ledenjaka.

Krase ga prelijepi kontrasti. Padine obrasle crnogoričnom, pa zatim bukovom šumom, a izrazito je bogat i Munikom – endemskom vrstom crnogorične šume. Iznad šuma se uzdižu ogoljeli i surovi vrhovi Prenja, koji djeluju daleko i nedostižno.

NAPOMENA:
Zbog opasnosti od zaostalih mina strogo se preporučuje kretanje markiranim stazama!