Vodička služba

Bosna i Hercegovina je zemlja čiji dobar dio prostora čine planinski masivi. Mnogi od njih su oduvijek svojom ljepotom privlačili ljude ali su još uvijek ostali slabo istraženi. U planine se uglavnom odlazilo ljeti, planištarilo se sa stokom, a u jesen, zimu i proljeće seljaci su se zbog oštre planinske klime spuštali u niže krajeve do sljedećeg ljeta. Malo je toga od nekadašnjeg načina života ostalo u dalekim prostorima planina. Tu i tamo usamljene ruine i razvaljene pojate koje zjape prazninom svjedoče o ljudima koji se nisu bojali života i koji su smisao nalazili u običnim stvarima. A na nekim visoravnima i planinama jedino su još groblja dokaz života nekadašnjih gorštaka.
Osim seljaka planinski vrhunci, ozbiljan reljef i stijene, životinjski i biljni svijet planina bili su pravi izazov za istraživače i avanturiste jer su planine zbog svoje nepristupačnosti ostale pravi dragulj čiste i netaknute prirode koja daleko od ljudi živi nekim svojim životom. Međutim, takva divljina je nepredvidiva, opasna i skriva mnoge zamke, a posebno za neiskusne koji se zbog neupućenosti lako izgube ili upadnu u neku drugu nevolju. Upravo to i jesu osnovni razlozi iz kojih se rodila potreba za planinarskim vodičima.
Planinarski vodič je kvalificirana osoba čiji zadatak je da na profesionalan i što je moguće ugodniji način grupu planinara ili šetača odvede do određenog cilja u planini i sigurno ih vrati u dolinu. Da bi dobro isplanirao turu i izbjegao moguće nevolje planinarski vodič osim planine i njenih posebnosti mora dobro poznavati grupu, njene želje i mogućnosti. Također je neophodno upoznati se o eventualnim zdravstvenim problemima pojedinaca u grupi jer mali problem koji nosimo sa sobom u ambijentu divljine može postati itekako ozbiljan i ugroziti cijelu grupu. Uzevši u obzir sve bitne informacije vodič isplanira turu. Prije polaska na turu naglasi kakvu opremu tura zahtijeva i ako je potrebno polaznike upozna s načinom njenog korištenja.
Ovisno o standardu za koji mu je dodijeljena licenca, planinarski vodič posjetitelje može voditi markiranim ili nemarkiranim stazama, preko stijena, snijega i leda. Sve to zahtijeva puno ozbiljnosti, znanja i umijeća. Vodič pomno bira put do cilja i skrbi za svoju sigurnost i sigurnost grupe. Opasnosti koje vrebaju u planinama zahtijevaju njegovu stalnu koncentraciju i angažman. Grupa mora biti stalno pod njegovim nadzorom kako bi njenim članovima u svakom trenu bio pri ruci savjetom ili priskočio u pomoć u eventualnoj nevolji. Putem razgovara s gostima, obavještava ih o tijeku ture, o brzini napredovanja, o planiranim odmorima na putu i drugim bitnim pojedinostima.
Kako bi posjetiteljima tura bila zanimljivija i ugodnija, osim vještina koje podrazumijeva vođenje kroz nepoznate i opasne predjele poželjno je da vodič poznaje i povijest života na prostorima kroz koje se prolazi, običaje ljudi, kulturne spomenike i sl. zanimljive stvari.
Vodička djelatnost u Bosni i Hercegovini je slabo razvijena, tako da nam treba i vremena i truda da uhvatimo ritam sa onima koji su odgojili brojne generacije vodiča. Nadamo se da će naš trud doprinijeti pomicanju kotača vodičke povijesti Bosne i Hercegovine naprijed na zadovoljstvo svih onih koji osjećaju potrebu za odlaskom u planine. Svoju djelatnost usmjerit ćemo najviše na planine koje su u našoj neposrednoj blizini: na Velež, Prenj, Čvrsnicu i Čabulju.