Izlet na Leliju

U nedjelju 07.07.2024. godine HPD Prenj 1933. Mostar u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira uspon na Veliku Leliju (2032 mnv).

Lelija je planina koja se nalazi u istočnoj Hercegovini u blizini Kalinovika. Najviši vrh Lelije je Velika Lelija. Sa jugoistočne strane nadovezuje se na planinu Zelengoru. Lelija dijelom pripada Nacionalnom parku Sutjeska. Zbog njene blizine Zelengori mnogi je smatraju dijelom te planine.

Planina je veoma pitoma, prepuna različitih i prekrasnih kontrasta, počev od bukove šume, ogoljenih stjenovitih predjela, do samih zelenih vrhova obraslih klekom.

Uspon na Leliju počinje od informativne table (staza je dio planinarskog puta „Dr. Jovo Elčić“) te slijedi karavanski put kroz šumu.

Put vodi većim dijelom kroz šumu tako da je ova tura pogodna za toplih ljetnih dana. Blagi uspon čini da šetnja bude ugodna, uz branje kupina koje rastu uz sami put. Kako se nadmorska visina povećava tako kupine nestaju i zamjenjuju ih maline, i za kraj, umjesto malina dolaze borovnice.

Po izlasku iz šume, staza nastavlja prelijepim livadama mjestimično kroz kleku, nakon čega slijedi uspon na sami vrh Velika Lelija, odakle se pruža prelijep pogled na ostale planine. Teren nije zahtjevan. Oko 2/3 staze sastoji se od blagog uspona.

Na putu prema vrhu imaju dva izvora. Prvi je Jablan vrelo, uređen i ozidana je česma, a drugi se nalazi nedaleko od vrha i puno je manji. Nedaleko od malog vrela izlazi se na čistinu odakle se pruža predivan pogled na cijelu Zelengoru. Tu se nalaze i putokazi, a jedan od njih pokazuje da je do vrha ostalo još samo 20 minuta uspona kroz posljednji greben. Od tog mjesta uspon postaje i malo ozbiljniji, tako da se na nekim mjestima treba malo pomoći i rukama.

POLAZAK: nedjelja 07.07.2024. godine u 06:00 ispred stadiona HŠK Zrinjski. Doći 10 minuta ranije. Prijevoz je vlastitim automobilima. Vožnja do mjesta polaska traje nekih 3 sata. Planirani polazak na uspon do 9:30 sati. Povratak u Mostar u večernjim satima.

POTREBNA OPREMA: planinarske cipele (gojzerice), vjetrovka, presvlak, planinarski štapovi, kapa, zaštita od sunca. Ponijeti hranu za jedan dan (ubaciti koju voćku i čokoladicu) i 2-3l vode (putem ima vode).

INFO O TURI: 3–3,5 sata hoda u jednom smjeru. Kondicijski srednje teška tura, tehnički nije zahtjeva. Ukupno 15,6 km. Polazna točka 1207 mnv. Visinska razlika 825 mnv.

Kotizacija za izlet iznosi 30 KM za članove planinarskog društva, a uključuje organizaciju izleta, prijevoz i vođenje.

Prijave i uplate izvršiti u srijedu na sastanku Društva koji se od 20:00 sati održava u prostorijama HPD Prenja (Dr. Ante Starčevića 17). Krajnji rok za uplate i prijave je srijeda 03.07.2024. godine.

Informacije kod vodičice Doris porukom na 063/723-805 ili Ana 063 865 507 (SMS, WhatsApp ili Viber)

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana uspona i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također zadržavaju pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika uspona. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost, te su dužni pridržavati se uputa vodiča.