Kako je bilo na Danima Prenja 2020

Proteklog vikenda održani su treći po redu “Dani Prenja” na kojima je ove godine sudjelovalo 95 planinara i planinarskih vodiča. Kao što je i predviđeno na uspone na najviše vrhove planine Prenj krenulo se iz 8 smjerova u manjim i većim grupama pod vodstvom planinarskih vodiča iz SPV Mostar.

Usponi su bili jednodnevni i dvodnevni ovisno o zahtjevnosti i planu vodiča za svaki smjer. Kao i proteklih godina ovo je bila prilika većini da još bolje upoznaju skrivene kutke planine Prenj i popnu se na vrhove na kojima ranije nisu bili. Na Prenju je u poslijeratnom periodu od strane planinara sagrađeno i obnovljeno više planinarskih skloništa i kuća gdje su ovom prilikom noćili sudionici uspona.

Prenj broji 11 vrhova viših od 2000 metara i prema mišljenju velikog broja planinara najljepša je planina u Bosni i Hercegovini. Ispod vrhova protežu se duboke netaknute planinske doline i pašnjaci u kojima je ljeto trenutno u punome sjaju. Sve ovo privlači i sve veći broj stranih turista i omogućava razvoj planinskog turizma i pratećih usluga što može puno više biti od koristi od neplanske sječe šume za ogrijev i izlova ono malo divljači što je ostalo.

Danima Prenja nastojimo promovirati ovu prelijepu planinu na domak Mostara i privući što veći broj planinara i ljubitelja prirode.

Možda više od svih, zadaća je nas planinara da zaštitimo ovo bogatstvo koje je do sada dobrim dijelom očuvano. Još prije dvadesetak godina pokrenuta je inicijativa o proglašenju nacionalnog parka Prenj zajedno sa planinama Čvrsnicom i Čabuljom, ali na žalost do sada nije ništa značajno napravljeno. U međuvremenu dijelovi Prenja su na mnogim mjestima devastirani divljom sječom šume, probijanjem puteva za izvlačenje šume, krivolovom, odlaganjem otpada, šumskim požarima i da ne nabrajamo još šta. Lokalna vlast ne ulaže gotovo nikakav napor i sredstva da to spriječe. Kroz Prenj je planirana i buduća trasa autoputa i tunel Konjic – Mostar, te se samo možemo nadati da će izgradnja biti uz što manje devastacije.

Pozivamo vas da se priključite aktivnostima HPD Prenj i Stanice planinarskih vodiča Mostar već sada.

Dani Prenja su i naredne godine u ovo vrijeme.
Vidimo se.