Korab i Galičica (Sjeverna Makedonija)

Stanica planinarskih vodiča i HPD Prenj 1933 Mostar organiziraju uspon na Golem Korab 2764 m na planini Korab i vrh Magaro 2225 na planini Galičica u Sjevernoj Makedoniji.

Golem Korab (makedonski), ili Maja e Korabit (albanski) s nadmorskom visinom (2764 m) najviši je vrh planine Korab. Smješten na granici između Sjeverne Makedonije i Albanije ujedno je i najviši vrh ovih država. Planina Korab je nastavak Šar planine, predstavlja najljepše planinsko područje Sjeverne Makedonije i dio je Nacionalnog parka Mavrovo. Greben Koraba proteže se u smjeru od sjevera prema jugu u dužini od 40 km s mnogobrojnim vrhovima iznad 2000 m. Sjeverne i sjeverozapadne padine su stjenovite i strmo se obrušavaju u dolinu, dok su južne i jugoistočne padine blage i travnate.

Planina Galičica nalazi se između Ohridskog jezera na zapadu, i Prespanskog jezera na istoku, također je na granici Sjeverne Makedonije i Albanije. Njen najviši vrh, Magaro, visok je 2255 metara i nalazi se u Sjevernoj Makedoniji.
Sa vrha Magaro, u isto vrijeme, vide se i Ohridsko i Prespansko jezero, ali i brojne planine u Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Albaniji. Malo sjevernije od Galičice je i planina Baba sa poznatim vrhom Pelister, zapadno je Jablanica, a istočno je planina Nidže sa vrhom Kajmakčalan. Područje planine Galičice je također nacionalni park.

Plan putovanja

  • 30.05.2023. (utorak) – Večernji polazak i noćna vožnja kroz Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju.
  • 31.05.2023. (srijeda) – Stižemo u jutarnjim satima u mjesto Trnica, smještaj u hotelu Korab, obilazak jezera Mavrovo u istoimenom nacionalnom parku, vodopada Duf nedaleko od sela Rostuša, a potom i poznatog sela Galičnik.
  • 01.06.2023. (četvrtak) – Rano ustajanje, vožnja do polazne točke, uspon na vrh Golem Korab 2764 m. Uspon kreće od vojne karaule Strezimir 1470 m. Povratak u večernjim satima i noćenje u hotelu Korab.
  • 02.06.2023. (petak) – Nakon doručka vožnja do Ohrida (oko 2 sata) i smještaj. Obilazak manastira sv. Nauma i izvora Crnog Drima na Ohridskom jezeru. Večernji obilazak Ohrida.
  • 03.06.2023. (subota) – Uspon na vrh Magaro 2225 m na Galičici sa prevoja Lipova livada na 1600 m. Nakon uspona, ukoliko ostane vremena, spuštamo se do obale Prespanskog jezera. Zajednička večera i druženje u Ohridu.
  • 04.06.2023. (nedjelja) – Nakon doručka putovanje za Mostar nešto južnijom putanjom preko Albanije uz mogućnost obilaska nekih znamenitosti po dogovoru.

U slučaju lošijeg vremena možemo korigirati redoslijed uspona i aktivnosti. Prijevoz je planiran kombi vozilom društva i osobnim vozilima. Raspored aktivnosti tek je u fazi planiranja, te se može smatrati kao okviran uz moguće manje izmjene.

Svi koji žele ići na ovo putovanje moraju biti članovi planinarskog društva sa plaćenom članarinom za tekuću godinu (učlanjenje je moguće svake srijede u 20 sati na redovnim sastancima društva u prostorijama HGSS-a).

Uspon na Golem Korab je fizički srednje zahtjevan, dok je tehnički nezahtjevan. Uspon na Galičicu je tehnički i fizički nezahtjevan.

Cijena putovanja je 300 KM, a u istu je uključen prijevoz, smještaj (dva noćenja) u Hotelu Korab u Trnici i (dva noćenja) u Vili Dislievski u Ohridu.
Preporuka je da svi sudionici uplate putničko zdravstveno osiguranje što je između 10 i 15 KM.
Prijave i uplate za ovo putovanje otvorene su do srijede 29.03.2023. godine do kada je potrebno uplatiti prvi dio od 120 KM. Drugi dio od 180 KM potrebno je uplatiti do sastanka društva 24.5.2023. Redoslijed prijava upisuje se prema vremenu uplate, a isti je važeći za osiguranje mjesta za ovo putovanje i mjesta u kombiju društva. Rezervacija smještaja je izvršena za 25 osoba. Vozači osobnih vozila koji se ponude za prijevoz ne plaćaju troškove prijevoza i dobivaju troškove amortizacije za vozilo.

Za prijave i sve informacije možete se obratiti voditelju izleta na tel. 063/313-940 (Miroslav Mihalj).