Miriše…budi se…proljeće na vratima 😊 Izlet na Kimet, Biokovo (1536 mnv)

HPD Prenj 1933. Mostar u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar u nedjelju, 07.04.2024. organizira jednodnevni izlet na vrh Kimet, 1536 mnv na Biokovu.

Kimet je najviši biokovski vrh na velikom krševitom prostoru jugoistočno od Sv. Jure. Naziv vrha bi mogao biti u vezi s istozvučnim turcizmom koji znači “vrijednost” ili “cijena”. Vrh ima formu istaknutog grebena sa 3 izrazitije kamene glavice, od kojih se s pristupne staze uglavnom vide samo dvije. Najviša je srednja glavica na kojoj je i trigonometrijska točka.

S vrha se pruža pogled na Kamešnicu i Velež, te Pelješac, Korčulu, Mljet i Lastovo, dok se Makarsko primorje ne vidi. Posebno upečatljiv je pogled na ostale vrhove Biokova.

Staza strmo vodi iz Gornjih Tučepa – Srida Sela (252 nmv) konjskom stazom do Ravne Vlaške – Biokovo Skywalk (1223 mnv) uz prekrasne vidike na Makarsko primorje čitavim putem. Nakon oko 3h strmog uspona u kojem ćemo svladati oko 1000 m visinske razlike, stižemo na Skywalk, pravimo kraću pauzu i nastavljamo prema vrhu Kimet, 1534 mnv.

Staza dalje vodi područjem tzv. mrežastog krša isprepletenog vrtačama, krševitim grebenima, i ako se gleda izdaleka, oblim glavicama, prošaranim mješavinom niske bjelogorične šume, klekovine, naoko travnatih površina u stvari prepunih kamenja, ali i prekrasnog cvijeća, te kombinacije monolitnih i razlomljenih stijena, dok sipara uglavnom nema. Nakon cca 1h30min i 400 m visinske razlike stižemo na vrh, gdje pravimo dužu pauzu za ručak. Krećemo natrag do Ravne Vlaške, te se odatle drugom stazom, jednako strmom i jednako lijepih vidika, spuštamo na početnu točku našeg uspona.

Radi se o fizički zahtjevnom izletu trajanja cca 5h u jednom smjeru uz svladavanje oko 1400 m visinske razlike, uz završni dio uspona koji je i tehnički nešto zahtjevniji od standardne ture (kretanje kamenitim grebenom).

Prijevoz je planiran kombijem društva i vlastitim autmobilima, a polazak je u 6.00h ispred stadiona HŠK Zrinjski, (doći 10 min ranije kako bismo se rasporedili u vozila). Potrebno ponijeti presvlak, vjetrovku, topliji flis ili tanju pernatu jaknu, kapu i rukavice, kapu za zaštitu od sunca, kremu za sunčanje, čeonu lampu, hranu i 3 litra vode.

Cijena izleta je 20,00 KM za članove HPD Prenj 1933, a za članove ostalih planinarskih društava 25,00 KM. Trošak prijevoza je uključen u cijenu. Ukoliko budu potrebni, vozači dobrovoljci imaju nadoknadu troškova goriva i turu gratis 😊). Prijaviti se možete preko formulara Prijava do petka, 05.04.2024. Za sve informacije javiti se porukom na Viber ili WhatsApp na broj 063 349 827 poslije 16:00h (pitanje može i ranije, ali odgovor teško 😊).

Ne zaboraviti putne isprave!

Više o stazi možete pročitati na:
https://www.alltrails.com/trail/croatia/split-dalmatia/nebeska-setnica-skywalk-biokovo
https://www.alltrails.com/trail/croatia/split-dalmatia/ravna-vlaska-kimet