Izlet na Mosor

Stanica planinarskih vodiča Mostar i HPD Prenj 1933. Mostar, u nedjelju, 02.04.2023. godine, organizira izlet na Mosor.
Polazna točka uspona je selo Gornje Sitno odakle laganim hodom kroz nekih cca 50 minuta dolazimo do našeg prvog checkpoint-a Planinarskog doma Umberto Girometta (868 m/nv).
Tu se dijelimo na dvije grupe:
Prva grupa tu ostaje, oni koji žele malo guštati ispred doma ili iz su slabije kondicije. Ova tura je lagana i podrazumijeva neka 2 km po lijepoj stazi s pogledom na Split, do dolaska do Planinarskog doma koji se nalazi na lokaciji pogodnoj za izletnike koji vole lagane šetnje i boravak u planinskom ambijentu. U domu se može naručiti hrana i piće.
Druga grupa će se nakon kratkog odmora kod planinarskog Doma uputiti prema Vickovom Stupu. Staza prvo ide malo gore, pa malo dolje, pa opet malo gore (što je i logično) i eto nas na livadi prije završnog uspona do Vickovog Stupa. Uspon je dosta strm, a obilježava ga kamen, kamen i još malo kamena Nakon pauze, i slikanja kod Vickovog stupa nastavljamo grebenom do Velikog Kabala. Veliki kabel je najviši vrh Mosora (1339 m) s kojeg se pruža vidik na sve vrhove na njegovu hrptu. Obilježen je velikim križem vidljivim s velike udaljenosti.
Nakon pauze za ručak iz ruksaka i slikanja od Velikog Kabla strmo se spuštamo stazom zvanom Ljuta Kama, prema kontejneru. Kod kontejnera opet pauza za slikanje i nastavljamo prema Planinarskom domu, gdje se pridružujemo prvoj grupi i nakon kratkog predaha svi zajedno krećemo prema autobusu.
Ukupno trajanje ture je između 5 i 6 sati.

Plan izleta

  • 06:00 – polazak ispred stadiona Zrinjskog (doći desetak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Nakon 1h:30 minuta (ovisno o granici) u Imotskom kratka pauza za kavu.
  • 08:30 h – dolazak u Sitno Gornje gdje je početak pješačke staze (ako nam bude dobro išlo sa granicama)
  • 18:00 h – plan je da u 18 sati svi budemo u autobusima
  • Dolazak u Mostar u večernjim satima.

Ponijeti hranu za jedan dan, minimalno 2 l vode (za one koji ne ostaju kod doma), koju čokoladicu ili sušeno voće, kremu za zaštitu od sunca, kapu, naočale, vjetrovku i presvlak.
Za one koji nastavljaju dalje od planinarskog doma obavezne su planinarske cipele (gojzerice) jer je teren grbav sa puno kamena i stijena .
Obavezno ponijeti važeće putne isprave (putovnicu / pasoš)!
Cijena izleta je 30 KM za članove društva i 40 KM za ostale.
Prijave za izlet, što podrazumijeva uplatu cijene cijelog izleta, za uplatu ćete dobiti potvrdu. Prijave i uplate se primaju na redovnim sastancima svake srijede 20:00 sati zaključno sa 29.03.2023. godine u prostorijama HGSS u zgradi Mostarka.

Izvršene uplate se ne vraćaju, osim u slučaju pronalaska zamjene.

Voditelj izleta je Danijel Sedić (063/363-607).

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također zadržavaju pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika uzleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost, te su dužni pridržavati se uputa vodiča.