Akcija uređivanja „Žarine staze“, 14.1.2023. (subota)

Iz Mostara, sa već uhodanog akcijskog polazišta – ispred prostorija HGSS-a Stanice Mostar, krenuli smo u 9:00 sati, sa dva vozila. Na poziv se odazvalo osam sudionika. Među kojima su bili članovi Stanice planinarskih vodiča Mostar, HPD „Prenj 1933“ Mostar, Udruge Specijalne policije iz domovinskog rata MUP HR HB, ali i pripadnika Ronilačkog kluba Mostar koji su već prepoznati kao veliki ekolozi čišćenja naših rijeka, jezera i mora. Ovoga puta nije bilo potrebe za ronjenjem, akcija se u cijelosti odvijala u kopnenom dijelu.

Obzirom da je „Žarina staza“ zamišljena kao kružna tura, aktivnosti čišćenja i uklanjanja bujnog raslinja se odvijao na samom početku i kraju staze, dok je središnji dio ostao za neku od akcija koje će uslijediti. Na raspolaganju smo imali tri motorne pile, dva motorna trimera, nekoliko vrste škara za rezanje raslinja, sjekirice, krampe …i ostalog prigodnog alata za ovakve akcije. Odrađen je zaista veliki posao, što se može vidjeti na fotografijama u prilogu.
Nakon završetka akcije, za sudionike je priređena okrjepa u „Konobi Goranci“, gdje se u ugodnom druženju analizirala akcija, te dogovaralo o budućim aktivnostima na uređenju „Žarine staze“.

Važno je napomenuti da je Projekat „Žarina staza“ prepoznao i financijski pomogao Planinarski savez Herceg-Bosne, kao i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije kojima se od srca zahvaljujemo.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za čist okoliš, boravak u prirodi i zdravi način života, da nam se priključe u sljedećim akcijama, koje će biti najavljene putem naših stranica.