Čišćenje staze Glogovo – Has

Dana 22.5.2021. godine članovi SPVM su čistili stazu nekadašnja lovačka kuća Glogovo – Has, 1915 mnv. Radi se odijelu dionice staze prijeratne Hercegovačke planinarske transverzale (obilaznice) (HT) koja je povezivala najljepše predjele Veleža, Prenja, Čvrsnice i Čabulje. Staza je zapuštena i zarasla kao posljedica požara 2012. godine, te vremenskih prilika i na jednom većem dijelu staze nalaze se oborena i spaljena stabla kao i kamenje. Prije par godina na stazi je vršena i sječa šume kao i krčenje puteva za izvlačenje stabala što je dodatno doprinijelo postojećim uništenjima.

Staza jednim dijelom prolazi i kroz minsko poje, na strmijem dijelu prolaska kroz šumu od Lovačke kuće. Na tom dijelu su prije požara na stazu oborena stabla sa gornjeg dijela kako se njome ne bi prolazilo iz sigurnosnih razloga. Postojala je oznaka za mine na improviziranoj metalnoj ploči koja je nakon požara pala u visoku travu, zarasla i više se nije vidjela. Sa gornje strane minskog polja iz smjera Hasa prema Lovačkoj kući Glogovo ostala je na stablu improvizirana metalna tabla sa natpisom MINE. Na ovom dijelu staze gdje je minsko polje hodalo se i hoda se ispod staze, tj. minskog polja.

Na nekoliko stabala u ovom donjem dijelu gdje je bila visoka šuma vidjeli su se ostaci markacija. Na njenom gornjem dijelu staza je bila čistija i bilo je više vidljivih markacija na stazi. Radi se o nekadašnjoj konjskoj stazi, koje su inače zgodne za hodanje po hercegovačkom kršu. Zbog svega staza je bila rijetko upotrebljavana i nesigurna. Prilikom planiranja čišćenja staze uspjeli smo osigurati prijevoz sa dva terenska vozila, i posudili tri motorne pile što nam je sve olakšalo i ubrzalo rad na čišćenju staze uz veliki trud i rad samih članova SPVM na njenom čišćenju. Na gornjem dijelu staze bliže Hasu naišli smo na dvije tri veće krpe snijega.

Subota, 22.5.2021. godine – na radnoj akciji čišćenja staze Glogovo – Has, 1915 mnv su sudjelovali:

1. Josipa Čarapina
2. Darko Glibić
3. Zoran Jurišić
4. Ivan Tica
5. Danijela Tomičić
6. Krunoslav Šimić
7. Slavko Šumanović
8. Nikola Šunjić
9. Vedran Zovko