Izlet na otok Brač

Stanica planinarskih vodiča Mostar i HPD Prenj 1933. Mostar organiziraju trodnevni izlet na otok Brač, R. Hrvatska u dane od 3-5. lipnja. 2022. godine

Otok Brač treći je najveći i jedan od najljepših hrvatskih otoka. Ujedno najveći dalmatinski otok na kojem se nalazi Vidova gora, koja je sa svojih 780 metara najviši vrh jadranskog arhipelaga. S nje se pruža fenomenalan pogled na okolna otočja, a ako je vidljivost dobra, može se vidjeti čak do Italije. Na Braču je i najpoznatija hrvatska plaža Zlatni rat u Bolu, čija se ljepota najbolje vidi sa visine. Teško je pobrojati sve ljepote i znamenitosti Brača, mi ćemo pokušati obići i vidjeti bar najbolji djelić svega toga…pridruži nam se….

Program izleta:

3.6.2022. (petak) – Polazak iz Mostara je u petak u 14:00 h ispred HGSS-a, a prijevoz je organiziran kombijem Društva. Obzirom na nove mjere na granicama (nemogućnost nošenja hrane), svratićemo u neku usputnu trgovinu i opskrbiti se (svako za sebe). Ukrcaj na trajekt u Splitu je u 18 h, a u trajektnoj luci u Supetru smo oko 19:00 h. Slijedi vožnja do planinarske kuće Gažul koja je na 584 mnv. Planinarska kuća je u osnovi kontejner u kojem su dnevne prostorije, blagovaona, a u potkrovlju je spavaona sa spužvama. Pored planinarske kuće ima prostora za eventualno postavljanje šatora, to je jedna od mogućnosti obzirom da je kapacitet kuće ograničen.

4.6.2022. (subota) – Ranije buđenje i uspon na najviši vrh Brača Sveti Vid 780 mnv. Zatim slijedi vožnja i hodnja do pustinje Blaca sa mogućnošću kupanja u uvali Blaca, ovisno o vremenskim prilikama i raspoloženju grupe. Obilazak ostalih mjesta, ljepota i znamenitosti Brača. Povratak do planinarske kuće u večernjim satima i zajednička večera (meso ispod peke) na obiteljskom gospodarstvu Gažul nedaleko od planinarske kuće.

5.6.2022. (nedjelja) – Ustajanje po dogovoru, pospremanje kuće, posjet Bolu (kupanje na Zlatnom ratu), obilazak usputnih mjesta do Supetra. Trajekt za Split u 18:00 i povratak u Mostar.

  • Datum izleta: 3.6.2022. (petak) – 5.6.2022. (nedjelja)
  • Hrana i piće: Iz ruksaka izuzev zajedničke večere u subotu.
  • Prijevoz: Kombi Društva, po potrebi jedan unajmljeni (nadoplata za unajmljivanje +25KM/po osobi (za 8 osoba)), trajekt Split-Supetar i Supetar – Split, vožnja po otoku, pješačenje do Svetog Vida i pustinje Blaca.
  • Planinarska oprema: Ruksak cca 30l, gojzerice, prva pomoć, čeona lampa, voda, zaštita od sunca, vreća za spavanje, naočale, šator (po potrebi), kupaći kostim, papuče(za po kući/spavaoni i plaži)
  • Smeštaj: Planinarska kuća Gažul je smještajnog kapaciteta za 20 ljudi, mjesto po prijavi. Ostali mogu spavati u šatorima. Kuća ima struju, vodu za piće(u inox rezervoaru 50l) i tehnička (plastični spremnik). Za spavanje u kući treba vreća za spavanje, imaju spužve ne trebaju podloške. Toalet je pored kuće, bez tuša.
  • Zahtjevnost: Tehnički nezahtijevno, kondicijski prilagođeno prema želji.
  • Cijena izleta: Za članove HPD „Prenj 1933“ Mostar 700,00 kn, ostali 800,00 kn (u cijenu je uključeno vođenje, smještaj, 1x zajednička večera i troškovi puta).

Prijave i uplate u prostorijama HGSS (Mostarka), srijedom u 20:00 h. Zadnji dan za prijave je 1.6.2022. Akontacija iznosi 400 kn i ne vraća se u slučaju odustajanja. Na izletu mogu sudjelovati članovi planinarskih društava / klubova sa uplaćenom članarinom. Broj mjesta je ograničen, prednost po redoslijedu uplate akontacije.
Vodič: Dragan, info. na mob. 063/312-583 (viber,WhatsAp).

NAPOMENA:
Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje na istom, prihvaća ovaj tekst programa, na izletu sudjeluje na vlastitu odgovornost, te će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
U slučaju da vodič procjeni kako netko od sudionika ne ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove, te nema potrebnu opremu za obavljanje uspona, vodič zadržava pravo da radi sigurnosti njega samog onemogući dalji uspon.
Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta ili odgađanja istog u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uvjeti i sl.).