Održan V. Tečaj planinarskih vodiča za A standard

U protekla dva vikenda, 20-22.05.2020. godine i 27-29.05.2022. godine, u organizaciji Povjerenstva za planinarske vodiče Planinarskog saveza Herceg Bosne na lokaciji Bogodol, općina Mostar kod domaćina HPD Prenj 1933. Mostar održan je V. tečaj planinarskih vodiča za A standard (ljetno planinarenje).

Tečaju je prisustvovalo ukupno 12 kandidata iz planinarskih društava i stanica planinarskih vodiča Planinarskog saveza HB (HPD Prenj 1933. Mostar, Stanica planinarskih vodiča Mostar, HPD Čvrsnica, Široki Brijeg, PD Cincar, Livno, PD Kuk, Novi Travnik i HPD Stožer 1935), Bugojno, uz tri instruktora vodiča i jednog instruktorskog kandidata iz Stanice planinarskih vodiča Mostar.

Kandidati su kroz predavanja propisana programom stekli teoretsko znanje te isto primijenili kroz praktičan rad na terenu koji se sastojao od simulacija situacija u kojima bi se budući vodiči mogli naći, te su tako na terenu uspješno odrađene vježba orijentacije, tehnike vođenja, izrada rukohvata, komunikacija vodiča i skupine, izrada bivka, vježba spašavanja te transport ozlijeđenog planinara.

Tečajci će tako u narednom periodu u svojim društvima i stanicama usavršavati stečene vještine kako bi zadovoljili uvjete potrebne za pristup ispitu.