Izlet na Rilić

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar, organizira izlet za građanstvo na planinu Rilić iznad Gradca (HR) u nedjelju 18.02.2024. godine.

Planina Rilić, u širem smislu, se ubraja u masiv Biokova, a mi ćemo ispeti njezina 2 vrha, Sv. Iliju (773 mnv) i Sv. Paškal (715 mnv). Pješački uspon kreće sa magistralnog puta (na Makarskoj rivijeri), ispred benzinske crpke INA u Gradcu. Penjemo se do groblja sv. Ante iznad Gradca, i odatle kreće naša staza. To je lijepo građeni put koji vodi kroz šumu. Dalje, do prijevoja po serpentinama, vodi ugodna uzidana staza. U serpentinama izlazimo na greben. Sa staze se pružaju fenomenalni vidici na more. Uspon na vrh Sv. Ilija i na vrh Sv Paškal (s ruševnom kapelicom) pruža odlične poglede na greben Rilića, na veliko prostranstvo Biokova, Zagoru, more i Baćinska jezera te na ušće Neretve, na poluotok Pelješac, otoke Korčula, Mljet i Hvar…

Polazak je u nedjelju – 18.2.2024. u 7:00 h ispred stadiona HŠK Zrinjski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 15-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme).

Uspon traje cca 2h 30min, a povratak je drugom stazom; preko vrha Sv. Paškal (715 mnv). Staza nije zahtjevna, ali treba nositi adekvatnu obuću i odjeću. Povratak u Mostar u večernjim satima.

Prijavom se smatra uplata za koju ćete dobiti potvrdu o uplati (srijeda u 20:00h; prostorije društva).

Cijena izleta je 25 KM za članove društva, a 35 KM za ostale.

Cijena uključuje prijevoz do Gradca i nazad, troškove organizacije i vođenja izleta. U slučaju odustajanja od izleta potrebno je naći zamjenu jer uplata se ne vraća.

Prijave i upiti za informacije se mogu uputiti voditelju izleta Danijel Sedić na broj: 063/363 607.

Osnovna planinarska oprema: planinarske cipele, vjetrovka, ruksak, planinarski štapovi, kapa, naočale za sunce, rezervna majica i čarape. Ponijeti bar 1,5l vode. Obavezno ponijeti i putne isprave!

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu, te vremenskim prilikama. Također zadržavaju pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika izleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornot, te su dužni pridržavati se uputa vodiča.