Zimska visokogorska škola 2024.

Naše društvo i ove godine, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar i HGSS-om, organizira zimsku visokogorsku školu. Prvi od tri vikenda ovogodišnje zimske visokogorske škole planiran je u dane 3. i 4. veljače 2024. godine, a održat će se na planini Čvrsnici (ili alternativno, na planini Čabulji).

Cilj škole je pružiti polaznicima temeljna znanja i vještine za planinarenje zimi i u zimskim uvjetima, uključujući vještine kretanja po snijegu i ledu, ali i pripremiti ih za pohode na manje zahtjevne zimske uspone.

Uvjet za pristupanje školi je završena opća planinarska škola. Škola je namijenjena članovima našeg društva te će isti imati prednost pri prijavi.

Škola, kao logičan slijed opće planinarske škole, služi nadogradnji već stečenih planinarskih vještina te je ujedno i dobra priprema za zimski alpinistički tečaj.

Škola će se izvesti u vidu predavanja i praktičnih vježbi iz sljedećih oblasti:

  • Priprema zimskog uspona
  • Oprema za zimsko planinarenje i korištenje iste
  • Opasnosti zimskog planinarenja
  • Bivakiranje u zimskim uvjetima
  • Snježne lavine, preventiva i spašavanje
  • Organizacija spašavanja i transporta unesrećenog u zimskim uvjetima
  • Praktične vježbe na teme: kretanje na skijama i krpljama, korištenje cepina i dereza i zaustavljanje poskliznuća/pada, izrada zimskih sidrišta, kretanje u navezi i osiguranje, procjena opasnosti od lavine, spašavanje i transport unesrećenog u zimskim uvjetima, te izrada bivaka i bivakiranje u snijegu.

Prvo predavanje će se održati u srijedu 31. siječnja 2024. godine u prostorijama HGSS-a u zgradi ”Mostarka”.

Lokacija izvođenja prvog vikend škole će biti, zavisno od vremenskih i snježnih uvjeta, na južnim padinama planine Čvrsnice ili na lokalitetu Zaglavlja također na Čvrsnici. Društvo za prvi vikend osigurava smještaj i spavanje u planinarskoj kući ”Munika” (potrebno ponijeti vreću za spavanje kao i hranu). U slučaju lošijih/nedostatnih snježnih uvjeta prvi vikend će se prolongirati.

Svi polaznici škole, pored uobičajene osnovne planinarske opreme (čeona lampa, prva pomoć, astrofolija itd.) obvezni su imati zimsku opremu (dereze, cepin, kaciga, pojas, prusika/pomoćno uže, 2-3 karabinera, ski naočale (”brile”), skije ili krplje za pristup, jedna lavinska lopata na 2 osobe, ruksak 30+L te ostala planinarska oprema). Potrebna zimska odjeća (vjetrovka, pernata ili deblja jakna, deblje rukavice, potkapa, zimske gojzerice, gležnjaci, zimske hlače, termoaktivni veš). Uz osobnu opremu svi polaznici obuke će ponijeti sa polazišta i zajedničku opremu koju osigurava društvo (užad, snježni klinovi i druga tehnička oprema).

Polazak je u subotu 03.veljače 2024.g. u 5:00 sati, ispred stadiona HŠK Zrinjski, a prijevoz do Blidinja je kombi vozilom društva i osobnim vozilima. Povratak u Mostar je planiran u nedjelju u večernjim satima.

Cijena škole za prvi vikend je 20 KM i vrijedi za planinare koji su članovi našeg društva min. 2 godine. Za članove drugih planinarskih društava i ostale cijena je 35 KM za svaki vikend škole.
Prijave i uplate se primaju do srijede 31. siječnja 2024. u 20 sati tj. do popunjavanja kapaciteta škole. Broj prijava je ograničen.
Prijave putem linka: PRIJAVA
Sve dodatne info na tel. 063/429-341 (Vjekoslav Gašpar)
Program zimske visokogorske škole možete preuzeti ovdje.