Preminuo Goran Gabrić (1949. – 2022.)

U Splitu je jučer preminuo Goran Gabrić, svestrani planinar, speleolog, alpinist, spašavatelj, instruktor i istaknuti član na brojnim dužnostima u planinarskoj udruzi i HGSS-u Republike Hrvatske.

Član je planinarske organizacije od 1965. kada je pristupio u PK Split. Od tada je u planinarskoj organizaciji bio trajno aktivan i angažiran na brojnim odgovornim dužnostima. Bio je speleolog, alpinist, ekspedicionist i gorski spašavatelj. Djelovao je također i kao planinarski fotograf, orijentacist, markacist i planinarski pisac, a osobito značajan doprinos davao je kao instruktor, predavač i voditelj brojnih škola i tečaja. Bio je suosnivač Stanice planinarskih vodiča Split (1976.), vodič mnogih izleta i instruktor u brojnim tečajevima za vodiče HPS-a.

Goran je bio instruktor u prvim vodičkim tečajevima u organizaciji Planinarskog Saveza Herceg Bosne, te je u samim početcima nesebično dijeleći svoje znanje i iskustvo usmjeravao djelovanje Stanice planinarskih vodiča Mostar i pomogao u postavljanju temelja Stanice kakvu danas imamo.


Prvi licencirani vodiči u PS Herceg-Bosne

Za svoj nesebični 50-godišnji angažman u HGSS-u, prije svega mjesec dana na Zboru spašavatelja u Orebiću, dobio je najviše priznanje službe: orden sv. Bernarda.

Njegovim odlaskom planinarska organizacija izgubila je člana širokog znanja i neizmjernog entuzijazma, čiji doprinos je duboko i trajno utkan u razvoj i postignuća hrvatskog planinarstva.