Uspon na Crvanj

U nedjelju, 16.1.2022. godine, u organizaciji HPD-a Prenj 1933 u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar održan je sada već tradicionalni uspon na Crvanj, vrh Zimomor (1920 mnv), pod nazivom „Potrošimo kalorije“ .

Nakon okupljanja ispred stadiona HŠK Zrinjski u 6:30 sati, grupa od 18 članova društva, koju su predvodili Josip Drmać i Josip Volarić, krenula je s kombijem društva i osobnim automobilima prema polaznoj točki uspona, selu Borovčići, koje je udaljeno oko 20 km od Nevesinja. Uspon na Crvanj opisan je kao zimski uspon bez značajne tehničke i kondicijske težine i po kategorizaciji uspona spada u 2c, pa je bio idelna prilika i za one planinare koji nemaju iskustva u planinarenju u zimskim uvjetima da krenu na ovu turu i okušaju se u planinarenju u zimskim uvjetima uz upotrebu zimske opreme (cepin i dereze).

Uspon je krenuo iz sela Borovčići u 08:10 sati. Dan je protekao vedro i sunčano, bez vjetra i sa vrlo malo snijega na tlu sve do zadnjeg uspona prema vrhu, gdje nas je dočekao snijeg u kombinaciji sa ledom, što je zahtijevalo upotrebu dereza i cepina. Nakon 4 sata ukupnog uspona i pređenih 950 m visinske razlike, svi sudionici uspona uspješno su se popeli na vrh Zimomor, gdje smo napravili zajedničku fotografiju, odmorili se u zavjetrini, nadoknadili potrošene kalorije, te se krenuli spuštati nazad prema selu Borovčići u koje smo, nakon više pauza za uživanje u sunčanom danu, stigli oko 16:30 sati.