Izlet za građanstvo na Zavelim 5.6.2021. godine

Stanica planinarskih vodiča Mostar, u suradnji sa HPD Prenj 1933 Mostar, organizira izlet za građanstvo na Zavelim, najviši vrh Kolakovac 1347mnv.

Zavelim je planina između Posušja, Roškog polja i Aržana. Ujedno je granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer se prostire pograničnim područjem općina Posušje i Tomislavgrad. Sjeverna strana Zavelima bogata je gustom bukovom šumom i mnogobrojnim izvorima pitke vode (mjesna predaja kaže da ih je čak 77), od kojih su neki aktivni i za sušnih ljetnih mjeseci.

Na najviši vrh Kolakovac polazi se od izvora Močila 905 mnv, dobro uređenom stazom. S Kolakovca se prema jugu pruža pogled na najviše dalmatinske vrhove među kojima pažnju plijeni Sv. Jure, (za čistog i burovitog vremena vidi se i more), dok od sjevera dominiraju Kamešnica, Tušnica i Cincar. Fenomenalan je vidik na Buško jezero. Uživat ćemo u mirisu ljekovitog bilja, šarenilu proljetnih boja, osjetiti vjetar sa Dinare, napiti se odlične vode sa izvora…

Staza nije tehnički ni fizički zahtjevna, a izuzetno je ugodna oku i duši. Svi ste dobro došli!

POLAZAK: subota 5.6.2021. godine u 08:00 h ispred stadiona Zrinjskog.
POVRATAK: u predvečernjim satima istog dana.
POTREBNA OPREMA: planinarske cipele, vjetrovka, ruksak, planinarski štapovi, kapa, naočale za sunce, presvlak. Ponijeti hranu za jedan dan (ubaciti koju voćku i čokoladicu) i oko 1,5 l vode.

Cijena izleta je 25KM za članove planinarskih društava, a 30KM za ostale, uključuje organizaciju izleta, prijevoz i vođenje.

Prijave i informacije voditelju izleta Draganu na broj 063/312-583.

Uplata akontacije od 20KM na sastanku društva HPD Prenj 1933 Mostar (u prostorijama HGSS-a) kod Mostarke u 20:00 sati a najdalje do petka 4.6.2021. godine.

NAPOMENA:
Sudionici izleta su obavezni pridržavati se uputa vodiča. Sudjelovanje na izletu je na osobnu odgovornost. Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu, te vremenskim prilikama, zadržavaju pravo promjene rute ili otkazivanja ture u slučaju loše vremenske prognoze.